Un flagel tot mai extins
Poluarea mediului este una din cele mai mari problematici ale secolului în care trăim. Odată cu dezvoltarea tehnologică, nevoia de materii prime precum și prelucrarea acestora au dus la o creștere alarmantă a poluării, cu consecințe deosebit de grave asupra planetei și omenirii. Poluarea este de două feluri, antropică și istorică. Nu vom insista asupra poluării istorice, însă trebuie să amintim că țara noastră are mari probleme datorită acestei poluări, fără ca autoritățile să ia măsuri sustenabile de rezolvare a acestei probleme. Poluarea antropică, cea la care participăm cu toții zi de zi, este o problemă care deși ne pune viața și sănătatea în pericol, atât a noastră cât și a mediului în care trăim. Totuși avem o atitudine destul de nepăsătoare asupra acesteia.
Cu o legislație în continuă schimbare, cu autorități nepăsătoare și în multe cazuri incompetente, cu agenți economici și cetățeni nepăsători, mediul duce în România o luptă continuă de supraviețuire în fața poluării. Cine și când va câștiga acest război? Poate nu vom reuși să știm noi niciodată, dar cu siguranță copiii sau nepoții noștri vor afla.
Ucigașul din umbră
Peste 350 000 de persoane mor anual pe Pământ de boli gastro-intestinale datorate consumului de apă contaminată de deșeuri. Poate această cifră ar trebui să ne îngrijoreze. Sau nu? Și dacă da, întrebarea este, nu de ce nu am facut nimic până acum, ci de acum încolo ce vom face?
Am putea să facem multe. Dar pentru asta, fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze că orice mic gest pe care îl face este foarte important în marele mecanism al planetei. Un mecanism imens de fragil. De fapt, aceasta este planeta. Singura pe care o cunoaștem în univers că poate susține viață. De aceea, trebuie ca fiecare dintre noi, prin tot ceea ce face, să protejeze, să creadă și să înțeleagă că noi oamenii, specia dominantă, nu am ajuns aici pe scara evoluției pentru a ne ucide sursa de viață – mediul.
Trebuie să privim cu încredere spre viitor, dar cu o încredere în mai bine. Un mai bine pe care ne angajăm ca de acum să îl facem fiecare dintre noi. Un mai bine, nu pentru noi, nici pentru cei care au fost și, poate, nici pentru cei care vor veni imediat după noi, ci pentru cei care vor privi de foarte departe din viitor…. înapoi. Înapoi spre o planetă frumoasă și sănătoasă, exact așa cum ne-au lăsat-o cândva, foarte de mult, strămoșii noștri.
Sunt total de acord, ar trebui sa fim mai atenti la ce se intampla in jur, pet-uri si pungi, industriale și tot felul de plastice.